Осврт на БОЈКОТ

Blog Image

И да подвучемо црту: зашто смо данас сигурни да смо били на правом путу промовишући бојкот?

Зато што се први пут у својој вишестраначкој историји Србија ослободила свих безличних, безидејних и безпрограмских паразита због којих је било потпуно немогуће уредити и заокружити српску политичку сцену тако да просечнан бирач има мотив да изађе на гласање и да му је притом познато за шта тачно гласа.

Видели смо све што је било потребно да видимо.. и више од тога: видели смо понешто што можда нисмо ни желели да видимо, али нам ни то није на штету – напротив.

Коначно смо дотакли дно на коме ћемо неко време сигурно мировати, а новонастала ситуација ће свакако наметнути добру главобољу многим политичким факторима који не само да обитавају, већ су у минулом периоду били тек пристигли на политичку позорницу – третирајући људе као бирачку стоку.

Видели смо коначно да ни власт, ни опозиција, ни квази-опозиција, ни нове снаге – заправо и не разумеју своју улогу у држави и друштву и не схватају да питање идеологије у политици није нешто чиме можете трговати и драматично мењати у ходу како вам падне на памет: бирачко се тело креће за оним што говорите и оним што заступате – измените суштинске поставке и више се не можете обраћати својој циљној групи, јер вас она више неће желети да чује. Ваше бешчашће, господо - не значи бешћашће ваших бирача... ок, изузев једног дела гласача за СНС, али они на укупно бирачко тело заузимају колико %?

Видели смо и то да ми заправо немамо мањинске странке које се баве одговарајућим мањинама, јер те мањине које имају у Регистру политичких странака регистровану своју мањинску странку – заправо гласају за власт.. сигурно не зато што им нешто представља 1.500,оо динара које добију од СНС гамади да продају свој глас – него зато што им њихова мањинска странка није понудила ништа.. и овај исти модел – може се пресликати на све остале странке које нису мањинске: дакле, не можете седети у Скупштини, а да бирачима којима се обраћате – не нудите ништа. Ви не нудите новац – ви нудите решења, али не решења својих егзистенцијалних проблема, него решења везана за судбину ове државе и овог народа.

Према томе – теорија „предајем листу и кандидујем се да се чује и глас...“ Пере и Јанка – не пролази више. Не можете у највеће представничко тело са преуским циљем, да вам се – ето – чује глас. Па, тај глас има одјека онолико колико у Скупштини имате представника, тако да то што вам само нос вири изнад цензуса – није, господо – довољно.

Укрупњавање на половима, а не „да се чује један глас“ снаге једног прегладнелог канаринца.

Делом укорењеном апстиненцијом, делом бојкотом, делом несрећом оних који су били присиљени да изађу на ове изборе – кажњено је заправо све оно што овај народ 30 година ћутећки посматра: ваше математике, ваше комбинаторике, од разних служби ad hoc створене странке и остале криминалне форе и фазони којима сте се бавили са само једним циљем: да останете у седлу.

Диктатор је остао сам... и го.. и кажу аналитичари да је уплашен. Окружен је криминалцима и он то врло добро зна. Окружен је шкартом разних струка – и то му је одавно јасно. Јасно му је и то да је тај конгломерат зла којим се окружио до те мере самовољан да га је довео у позицију коју није желео: толико су крали и силовали народ, да су Скупштину свели на то што видимо, а сву одговорност за сваки будући корак свалили на њега. Како је народ испоставио цех паразитској скупштинској многобројној страначкој шаради, тако је свој цех добио и диктатор: принуђен је да функционише без отклона преливањем кривице и одговорности.

Док се диктатор буде мучио сам собом, тачније – док диктатора буде мучила багра којом се окружио – народу остаје још само један корак до политичке слободе: да казни сваки будући покушај да неке нове политичке снаге граде свој рејтинг на старим лицима.

Будућим политичким актерима остаје још само једно: да озбиљно схвате своју улогу у друштву, да престану да се школују у НВО школицама које их обучавају да народ третирају као зомбирану гомилу, да питају маму и тату или се сами сете где оно беше ФПН у Београду и замоле неког од асистената тог факултета да им препоручи неку литературу мало старијих аутора... а, онда да сами са собом виде где су: лево, десно или на центру? Јер – само слепом није јасно да је ово заправо парламентарна будућност – једина која гарантује парламентарну стабилност.

И верујте – у том процесу у који смо закорачили – најгоре ће проћи они који су потекли из неког десног миљеа (нпр. радикалног), а онда преварантски направили идеолошки заокрет ка неком центру који није био упражњен у моменту када је заокрет извршен. То вам је као кад камионетом скрећете у траку у којој се већ креће шлепер који представља неки леви и десни центар... оштетићете шлепер, свакако.. али ће вам из њега на главу испасти лом и крш од удара неупотребљиве робе коју је шлепер возио..

Да ли ће одрани и криминални СНС опстати и где ће се позиционирати у будућности на првом месту зависи од структурисања леве стране политичке сцене. Не зато што народ тако хоће, већ зато што је то још увек постојећи чинилац који је опстао на тој сцени. Оно што није опстало на тој сцени је десна орјентација која је показала све своје мане и ниједну своју предност. Демонстрирала је већу сујету него што је има и сам СНС, с том разликом што је СНС тренутно власт, па има неки аргумент да демонстрира простачку сујету (јер су то једноставно такви ментални склопови), док оно што нам се представило као патриотско – нема власт и нема ниједан једини аргумент да демонстрира ту простачку сујету, осим у случају да је технологију преписало од власти.

Колико ће до тада протећи воде – нико не зна.. не знамо ни ми.

Баш да не бисмо упали у замку „готов је, ево сад је, нема времена, пет је до дванаест...“ Балтернатива остаје верна својим принципима: онолико нам времена треба колико времена народ захтева да се упозна са неком новом идејом, неким новим лицима и онолико колико су обични људи спремни да се укључе у заједнички рад.

Ми смо идеја.. и нема нас без вас. Нема ни потребе да постојимо без вас. Ако заједно не стварамо сутра – ми ни себе, ни вас не бисмо да задржавамо.

И да.. једини смо одговорили на питање „шта бисте урадили сутра кад бисте дошли на власт“...

Пратите нас.. не губите ништа, сем мало времена.. а, велика је вероватноћа да пронађете своје место у нашем свету.

Ваша Балтернатива